22 feb 2019

De ins en outs van gezondheidsclaims

Lees je onze etiketten of productteksten, dan krijg je soms onvolledige of sterk genuanceerde informatie. We leggen je graag uit waarom. Als speler binnen de voedingssupplementenindustrie zijn we gebonden aan gezondheidsclaims. We mogen niet alle informatie of werking van onze bestanddelen vermelden, omdat Europese en nationale overheden strikte regelgeving opstelden na een wildgroei van beweringen in de zelfzorgmarkt.

Eeuwenoude werkingen buiten beschouwing

Bovenstaande betekent dat wij werken met strenge restricties: de gezondheidsclaims die we mogen maken, hebben wetenschappelijk bewijs nodig. Daarom mogen we soms niets zeggen over kruiden, vitaminen en mineralen die al eeuwenlang naar volle tevredenheid gebruikt worden. “Neem de cranberry. Iedere grootmoeder tipt deze vrucht als heilzaam bij de preventie en bestrijding van een blaasontsteking. Toch mogen we dit niet zo stellig noemen. We kunnen er niets over plaatsen, omdat onderzoeken dit niet geheel ondersteunen.”, legt managing director Pieter Pieters uit.

Transparante toezichthouders

In Nederland is de keuringsraad Kennis en Advies Gezondheidsreclame verantwoordelijk voor het handhaven van de gezondheidsclaims, voor de Europese Unie is dat de ESFA. In een database vind je precies wat wel en niet gezegd mag worden over kruiden en de non-botanicals (vitaminen en mineralen).

Nuances vastgelegd in gezondheidsclaims.

Pro-vital houdt zich aan de regelgeving van gezondheidsclaims. Daarom komt het voor dat we genuanceerde constructies hanteren in onze uitingen, bijvoorbeeld: ‘draagt bij aan een normale werking van het immuunsysteem’. Ben je op zoek naar aanvullende informatie over de heilzame werking van kruiden, vitaminen en mineralen? Raadpleeg dan externe bronnen. Deze amerikaanse website is niet gebonden aan claims en ook deze Nederlandse website mag volgens de wet meer informatie geven.

Pro-vital zet zich in voor kwaliteit en synergie

We stellen onze voedingssupplementen samen met de grootste zorg en zoeken daarom naar de beste kwalitatieve combinaties van verschillende vitaminen, kruiden, mineralen en probiotica. We gebruiken ingrediënten die de biologische beschikbaarheid van het lichaam verhogen. Dat wil zeggen: de werking en de opname van de actieve stoffen in je lichaam versterken. Alleen zoals je nu weet, kunnen we die werking niet altijd letterlijk benoemen vanwege de gezondheidsclaims.
Het assortiment van Pro-Vital bestaat uit supplementen van de hoogste kwaliteit. Ontdek onze producten
1 Reactie
  1. Hooikoorts weer... - Pro-Vital 22 mei 2019 at 15:11

    […] verband met de ESFS claim vordering (zie ook onze blog claims) is het goed om zelf op onderzoek te gaan welke ingrediënten eventueel positief kunnen bijdragen […]

Er kunnen geen reacties meer geplaatst worden.