23 mei 2019

Lactoferrine het natuurlijke wondermiddel

Lactoferrine. Het woord zegt u waarschijnlijk weinig, maar daar moet snel verandering in komen als het aan Narain Naidu ligt. Vanuit Heerenveen werkt hij samen met anderen aan de bekendheid en verspreiding in Nederland en Europa van dit natuurlijke en bijzondere eiwit in de vorm van voedingssupplementen. “Als mensen het gevoel hebben dat ze ziek worden en bijvoorbeeld griep krijgen, dan zouden ze eigenlijk als eerste een voedingssupplementen met lactoferrine moeten nemen. Het zou zomaar kunnen helpen om de griep te stoppen.”


Narain Naidu
Naidu is medisch microbioloog en immunoloog en is een internationaal gelauwerd wetenschapper. Hij was de man die in de tachtiger jaren, toen hij promoveerde op het onderzoek naar hemolytische anemie, op het spoor kwam van lactoferrine. Daarom wordt hij ook wel de vader van de lactoferrine genoemd. Toen in de negentiger jaren kinderen plotseling in de USA stierven aan een toxische shock na het bezoeken van een fastfood restaurant, toonde hij aan dat de oorzaak lag in het desinfecteren van vlees met antibiotica. Zijn reactie hierop was dat de oplossing gezocht moest worden bij lactoferrine. Hij werd bij (toendertijd President van Amerika) Clinton geroepen om de ontstane crisis op te lossen. Zowel voor Clinton- als de Bush-administratie werd Naidu gevraagd als adviseur.

Vandaag de dag is Naidu bekend als pionier van de moleculaire geneeskunde. Dit is een vorm van geneeskunde waarbij alleen natuurlijke stoffen worden gebruikt. Lactoferrine is zo’n natuurlijke stof, want het is een eiwit dat veel en vooral voorkomt in bijvoorbeeld moedermelk en koemelk. Lacto betekent melk en ferrine is afgeleid van ijzer. Dit eiwit dat dus veel voorkomt in melk bindt zich in het lichaam aan ijzer en daarna kan het verschillende functies vervullen in het lichaam. Zo kan inname van lactoferrine er bijvoorbeeld voor zorgen dat de hoeveelheid goede bacteriën in de darmen toeneemt en daarnaast bestrijdt het slechte bacteriën. Maar ook is lactoferrine in staat om hechting van bacteriën aan gastheercellen te verhinderen. Dit kan belangrijk zijn in de strijd tegen chronische infecties. Met recht kan gesteld worden dat lactoferrine een multifunctioneel molecuul is dat belangrijk is in verschillende processen in het menselijke lichaam.

Dick Nicolai, arts voor natuurgeneeskunde en werkzaam bij het medisch centrum voor natuurgeneeskunde in Heerenveen, is bijzonder enthousiast over het werk en de werkwijze van Naidu. “Ik ben al geruime tijd werkzaam als arts, maar had tot twee jaar geleden nog nooit over lactoferrine gehoord.” Nicolai kwam in aanraking met Naidu en er ging een wereld voor hem open toen hij hoorde over lactoferrine. “Het is belangrijk dat mensen horen over dit molecuul, want het kan mensen helpen. In de afgelopen jaren heb ik het voedingssupplement met daarin lactoferrine veelvuldig voorgeschreven en dan vaak in combinatie met bepaalde kruiden. De effecten van zo’n integrale aanpak met lactoferrine hebben me verrast.”

Het menselijk lichaam

Naidu vertelt vol enthousiasme over zijn onderzoek en de bedrijven die hij heeft opgezet om zijn kennis te delen met de wereld. “Ik ben ervan overtuigd dat elk mens een paar basisprincipes van de werking van het menselijke lichaam moet kennen. Het is toch gek dat mensen soms beter weten hoe een auto werkt, dan hoe het lichaam werkt? Niet alleen verkopen we daarom voedingssupplementen, maar ook heb ik diverse boeken geschreven en hebben we korte films gemaakt over de werking van het menselijk lichaam.” Als je de websites bezoekt van de verschillende producten en bedrijven van Naidu, dan zie je dat hij er alles aan probeert te doen om kennis over te dragen. Je vindt er allerlei teksten over de veelzijdige werking van lactoferrine, maar ook een korte film waarin hij zelf uitlegt hoe het molecuul werkt. En met een beetje doorklikken beland je in tal van verhandelingen over de werking van het skelet, het immuunsysteem en ga zo maar door. “We doen niet zomaar wat, maar onze aanpak is gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek.”

Narain Naidu werkt niet alleen aan zijn missie om de mensheid op natuurlijke wijze een beetje gezonder te maken, maar wordt daarin onder andere geholpen door zijn drie kinderen. Zoon Sreus Naidu, wetenschapper, maar ook als directeur verantwoordelijk voor de communicatie doet in enthousiasme niet onder voor zijn vader. “Lactoferrine is een van de moleculen waarin wij ons hebben gespecialiseerd. In de medische wereld was het molecuul al wel bekend. In de wereld van de voedingssupplementen was lactoferrine nog een onbekende, dus we hebben veel aandacht besteed aan mensen bekend maken met lactoferrine. En dat doen we nog steeds. In Nederland is ook nog een hele wereld te winnen.”

Molecuul uit melk

Sreus vertelt dat ze zelf een goede manier hebben ontwikkeld om het molecuul zuiver te winnen uit bijvoorbeeld melk. “Je moet goed weten waar je mee bezig bent en de juiste verhoudingen toepassen. Als je een appeltaart maakt, dan kan je ook niet zomaar wat doen, maar dan gaat het ook om de juiste verhoudingen. Daarbij moet je ook weten hoe je ervoor zorgt dat lactoferrine ook daadwerkelijk wordt geactiveerd in en door het lichaam.” Hoe het bedrijf van de familie Naidu de lactoferrine precies uit melk isoleert blijft onbekend, want anders zouden ze hun geheim prijsgeven. Toch hebben ze wel de keuze gemaakt om hun supplement te laten testen door topsporters, een van de meest kieskeurige doelgroepen die er bestaat in de wereld van de voedingssupplementen. “Topsporters willen alleen supplementen gebruiken die onder strikte voorwaarden zijn vervaardigd en die absoluut vrij zijn van doping.

Lactoferrin Gold 1.8
We hebben er dan ook voor gekozen om ons product Lactoferrin Gold 1.8 te laten testen door Informed Sports. Dit is een wereldwijd kwaliteitsprogramma voor voedingsmiddelen voor sporters.” Met trots vertelt Sreus dat ze door de tests zijn gekomen en dat het testen door blijft gaan. “De resultaten zijn te vinden op de website van Informed Sports, dus er is niets geheimzinnigs aan wat wij doen.” Als de vraag gesteld wordt waarom ze gekozen hebben voor de toevoeging 1.8 in hun product, begint Sreus te lachen. “Sommige concurrenten van ons hebben weinig begrepen van de werking van lactoferrine, want die hebben bijvoorbeeld een product onder de naam Lactoferrin Gold 2.0 op de markt gebracht. Maar de toevoeging 1.8 heeft niets te maken met een versienummer, zoals bijvoorbeeld bij een iPhone, maar slaat op het feit dat dit de maandelijkse hoeveelheid lactoferrine is dat een lichaam normaliter aanmaakt.”

De familie Naidu is met hun bedrijven op tal van plekken in de wereld al actief, maar één plek in Nederland ontbrak. Een paar jaar geleden nam hij contact op met oude bekenden uit de wetenschappelijke wereld, zoals Astrid Noorden uit Zutphen. Ze is oprichtster van het Centre for Natural Medicine en Education en schrijfster van onder andere het boek Natuurgeneeswijzer. Ze is enthousiast over de werkwijze van Naidu, omdat educatie daarin een grote rol speelt. “Ik merk dat er in Nederland nieuwsgierigheid en verlangen is om meer te leren van en over de werking van het lichaam en de menselijke gezondheid en ook hoe natuurlijke geneeskunde daarin een rol kan spelen. Graag leren we mensen daarover en laten we mensen ook de zelfhelende capaciteit van het menselijk lichaam zien en ervaren.”

Terug in Fryslân


Van links naar rechts: Dick Nicolai, Narain Naidu, Sreus Naidu en Astrid Noorden.
Na een zoektocht kwam de familie Naidu uiteindelijk in Heerenveen terecht en maakte kennis met Dick Nicolai. Uiteindelijk zorgde Nicolai er samen met een aantal anderen voor dat de spreekwoordelijk deur in Nederland openging voor de familie Naidu. Zij vestigden een nieuw bedrijf in Heerenveen. Vanuit deze plek in Fryslân zullen Nederland en Europa ‘veroverd’ worden met kennis en producten die de menselijke gezondheid moeten bevorderen. “De onderzoekstak van ons bedrijf zit voornamelijk in Amerika en op andere plekken, zoals bijvoorbeeld Heerenveen, produceren en distribueren we onze producten.”

Narain Naidu is lovend over Fryslân en speelt de rol van charmeur met verve. “Ik heb in een ver verleden ook wel opdrachten gedaan in samenwerking met Melkunie in Fryslân en nu ben ik weer terug in Fryslân. Het lijkt alsof Fryslân en ik voor elkaar zijn gemaakt.” Hij begint onbedaarlijk hard te lachen.

De familie Naidu wil hun bijdrage leveren aan de gezondheid van de mensheid en pleit voor een aanpak waarin reguliere en alternatieve geneeskunde samenvloeien tot een uitgebalanceerde en complementaire geneeskundige aanpak. In dat kader staan de activiteiten van de familie, zo zeggen ze zelf. Astrid Noorden gebruikt graag de beeldspraak van een orkest waarbij verschillende muzikanten samen tot een prachtige symfonie komen. “Zo is het ook in samenwerking met de familie Naidu. Samen willen we komen tot een prachtige symfonie en daarbij hebben we dus een integrale en holistische aanpak nodig.” Als Narain Naidu spreekt over zijn passie en motivatie voor zijn werk, noem het gerust levenswerk, veert hij op uit zijn stoel. “Je kunt een heleboel geld verdienen in je leven en dat is ergens prettig en fijn, maar als iemand naar je toekomt en vertelt hoe je hem of haar hebt geholpen om weer gezond te worden, dan is dat onbetaalbaar. De mensen die geholpen zijn met onze producten en therapieën zijn mijn inspiratie om dit werk te doen en dat zijn inmiddels al duizenden mensen van over de hele wereld. Op een gegeven moment vertelden de ouders van een baby mij dat onze producten ervoor hadden gezorgd dat hun baby weer beter was geworden. Ik heb deze baby toen een keer tijdens een lezing in de lucht gehouden. Het was net als die scene uit de Leeuwenkoning waar baby Simba aan de wereld wordt getoond. Zo willen we graag aan de wereld en ook aan Fryslân laten zien dat onze producten en technieken gezondheid kunnen bevorderen.”

Bron: Friesland Post April 2019
Tekst: Maarten Boersema
Foto’s: Thomasvaer – Tom Coehoorn
Bestel Lactoferrin Gold 1.8® in onze webshop Ga naar de webshop